• 19.07.2024 12:26

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Германија одобри 5,4 милијарди евра za купување на 38 авиони „Еурофајтер“

Комитетот за буџет на германскиот парламент во четвртокот одобри договор од 5,4 милијарди евра (6,35 милијарди долари) за купување 38 авиони „Еурофајтер“ од „Ербас“ за воздухопловните сили на земјата

Договорот е дел од долгорочниот план на германското Министерство за одбрана да добие најмалку 93 авиони „Еурофајтер“, заедно со 45 Ф-18 од „Боинг“. Одлуките за набавка на преостанатите авиони се очекуваат по федералните избори во Германија следната година.

Министерот за одбрана Анегрет Крамп-Каренбауер сака да ги замени најстарите авиони „Еурофајтер“ на германската флота со нови авиони.

Еурофајтрите од првата генерација се во функција од 2004 година и со текот на годините ги претставија воздухопловните сили со „поголеми предизвици“.

“Оваа важна одлука ги зајакнува нашите можности во воздухопловните сили. Со замена на Tranche  1, која е застарена и подложна на поправки, ја зголемуваме оперативната подготвеност на флотата Еурофајтер, а со тоа и нашата сигурност во алијансата [НАТО]”, рече Инго Герхартц , генерален инспектор на германското воено воздухопловство.

Воздушните сили на Германија соопштија дека сега ќе имаат „повеќенаменски способен авион – што може да се користи не само против непријателски авиони, туку и против цели на земјата“, додавајќи дека новиот борбен авион ќе биде опремен со најсовремена радарска технологија

Според производителот Airbus, новиот „Eurofighter Tranche 4“ е најдобриот и најмодерен борбен авион што Европа во моментов може да го понуди.

Владејачката германска влада на голема коалиција, како и партијата Слободна демократска партија (ФДП) и партијата Алтернатива за Германија (АфД) гласаа за набавка од милијарди долари. Партијата Левица гласаше против договорот, а Зелените беа воздржани.