• 18.07.2024 10:58

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Индија и Филипините за зајакнување на соработката во одбраната, размена на информации за борба против тероризмот

Индија и Филипините во петокот се согласија да го зајакнат билатералниот ангажман во одбраната и поморската соработка, особено во обуката и набавката на воена опрема и да го засилат споделувањето информации за борба против тероризмот.

Одлуките беа донесени за време на виртуелниот состанок на заедничката комисија за билатерална соработка, со која предводеше министерот за надворешни работи С. Џаишанкар и Теодоро Локсин јуниор, секретар за оддел за надворешни работи на Филипините.

Постои значителна одбранбена соработка меѓу двете земји и се смета дека Филипините се меѓу фаворитите за стекнување крстосувачка ракета „БрахМос“, заеднички развиена од Индија и Русија. Напорите за склучување договор за ракетниот систем оваа година беа погодени од економското влијание на кризата „Ковид-19“, рекоа луѓето запознаени со развојот, под услов да останат анонимни.

Двете страни „се согласија за понатамошно зајакнување на одбранбениот ангажман и поморската соработка… особено во воена обука и образование, градење капацитети, редовни посети на добра волја и набавка на опрема за одбрана“, се вели во соопштението на Министерството за надворешни работи.