• 25.06.2024 10:29

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Франција започнува војна со радикалниот ислам

Франција во моментов е дом на околу 6 милиони муслимани. Ова е многу помлада популација од христијанското. Муслиманската младина чувствува вознемирувачки афинитет кон радикалниот ислам и не се двоумат да го изразат на социјалните мрежи, па дури и на мејнстрим медиумите.

Според неодамнешното истражување, 75% од младите француски муслимани веруваат дека законите на Куранот ги надминуваат законите на републиката. Околу една четвртина од нив одбиваат да го осудат пукањето во 2015 година во кое беа убиени 12 новинари кои работеа за сатиричниот неделник Шарли Ебдо поради фактот што списанието објави цртан филм на пророкот Мухамед.

Илјадници коментари објавени на социјалните мрежи, откако на 16 октомври се огласи веста за Самуел Пети, учител во училиште убиен за прикажување цртани филмови на пророкот Мухамед на час, сведочат за длабокото непријателство што овие млади го чувствуваат кон грантот на француската република и величањето на Исламски тероризам.

Постојат околу 100 области низ Франција и тие станаа познати како „беззаконски области“, иако во реалноста тие се регулираат со исламски закон. Француската полиција веќе не влегува во овие населби, каде имами и дилери на дрога имаат контрола на теренот. Младите жени не можат да шетаат со мини здолништа. Луѓето кои одбиле да го прифатат исламот морале да се иселат.

Макрон е свесен за опасноста и во моментов го промовира законодавството со кое се спротивставува на „исламскиот сепаратизам“, но многумина во Франција стравуваат дека е предоцна.

Овие се неподносливи принципи за радикалните муслимани. Француската религија и исламскиот екстремизам се спротивставуваат во секој поглед и тие наскоро може да влезат во војна.