• 19.07.2024 14:18

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

ОЕЦД: Вештачката интелигенција ќе го промени глобалниот пазар на труд

Најбогатите земји во светот мора да се подготват за последиците од широката употреба на вештачката интелигенција која ќе ги промени работните места, повика Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД). Ќе се отворат нови работни места, некои ќе исчезнат, додаваат тие.

Забрзаниот развој на вештачката интелигенција предизвикува стравувања дека одредени работни профили ќе исчезнат поради автоматизација, резимира извештајот на ОЕЦД за пазарот на трудот на француската новинска агенција АФП. Организацијата посочува дека во моментов нема докази за негативни последици од вештачката интелигенција врз вработувањето.

„Иако употребата на вештачката интелигенција е сè уште релативно ниска, нејзиниот брз напредок, падот на трошоците и зголемената достапност на квалификувани работници во областа на вештачката интелигенција укажуваат дека економиите на земјите од ОЕЦД лесно би можеле да бидат на работ на револуција“, пишува во извештајот.

ОЕЦД ги истакнува потенцијалните придобивки од користењето на вештачката интелигенција, но и значајните ризици кои треба веднаш да се решат. Од клучно значење е да се соберат податоци за употребата на вештачката интелигенција на работните места, вклучително и податоци за тоа кои работни места ќе се менуваат, исчезнат и кои ќе се создаваат поради неговата употреба, според ОЕЦД.

Како што напиша во извештајот Стефано Скарпета, одговорен за пазарот на труд во ОЕЦД, употребата на вештачка интелигенција генерално е концентрирана во големите компании, каде што се уште се експериментира со новата технологија. „Јасно е дека постои голем потенцијал за поширока употреба на вештачката интелигенција, што предизвикува страв од пониски плати и губење на работни места“, додаде тој.

Според податоците на ОЕЦД, работните места со најголем ризик од автоматизација претставуваат 27 проценти од сите работни места.

„Употребата на вештачката интелигенција носи и етички предизвици, поврзани со заштитата на податоците и приватноста, транспарентноста и расчленувањето, пристрасноста и дискриминацијата, автоматското одлучување и одговорноста“, додаде Скарпета. Според него, работниците и работодавачите мора да ја искористат вештачката интелигенција преку обука и социјален дијалог.