• 17.07.2024 15:16

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Мишчевиќ: Србија би можела да ги исполни критериумите за членство во ЕУ до 2025 година

Министерката за евроинтеграции Тања Мишќевиќ изјави дека Србија би можела да ги исполни критериумите за членство во Европската унија до 2025 година, пренесува Радио Лидер.

„Тоа значи дека најголемиот број системски закони треба да бидат целосно усогласени до таа година. Дека сите системски стандарди треба да се воведат во домашното право и во судството. Факт е дека ЕУ се менува од ден на ден и опсегот со кој имаме до моментот на членство за да се договориме“, изјави за „Гласот на Америка“ Мишчевиќ, кој беше во тридневна посета на Вашингтон.

Во САД таа разговараше со американскиот заменик помошник државен секретар Габриел Ескобар, членовите на Претставничкиот дом, Томас Кин и Роберт Адерхолт, а учествуваше и на настани организирани од невладиниот Атлантски совет.
Меѓу другото, се разговараше и за регионалната соработка на Западен Балкан, за процесот на евроинтеграции, како и за тоа колку САД можат да помогнат. Како што вели, со конгресмените Кина и Адерхолт се разговарало за актуелните односи и дијалогот меѓу Белград и Приштина.
Таа посочи дека важна тема на нејзините средби била потребата од континуиран стратешки дијалог меѓу Србија и САД, бидејќи како што прецизира Мишчевиќ, двете земји имаат многу повеќе теми за разговор отколку дијалогот меѓу Белград и Приштина.

„Има простор за дискусии за енергетиката, имајќи предвид дека еден од акцентот на реформите во Србија е енергетската диверзификација. Потоа се зборува за дигитализација, но и постојана потреба да се зголемуваат инвестициите што доаѓаат во Србија од Америка. има многу простор и интерес. Најмногу од се ова е големата вклученост на Американската стопанска комора (AMCHAM) во Србија“, додаде Мишчевиќ.

Кога новинарот на „Гласот на Америка“ изјави дека Србија официјално ги започнала пристапните преговори во 2014 година, Мишчевиќ рече дека процесот трае многу долго.

„Десет години преговори, 20 и повеќе години учество во процесот на европска интеграција – од декември 2000 година. Позитивната работа за должината на процесот е што многу работи во голема мера се доведени на ниво кое веќе функционира и постои во рамките на ЕУ. услови. Од оние за кои многу често забораваме колку се важни, како што е заштитата на интелектуалната сопственост. Во Србија тоа е целосно договорено и тоа е постигнато во овие 20 години, односно 10 години преговори“, таа. кажа.

Мишчевиќ посочи дека најголем акцент е ставен на владеењето на правото, што е најважниот сегмент од реформите за процесот на интеграција и за Србија како држава и општество.

„Ние сме во фаза која сега претставува основа за преминување на ново ниво на односите. Неодамна во Брисел разговаравме со колегите од Европската комисија дека Србија може да разговара за исполнувањето на преодните критериуми. Тие ви даваат основа за преместување напред во преговарачкиот процес, не само во областа на владеењето на правото, туку и во сите други поглавја“, додаде таа.

Откако новинарот изјави дека последната меѓувладина конференција на Србија и ЕУ се одржала во декември 2021 година и дека имало долги периоди кога поглавјата не се отворале или затворале, следуваше прашањето – која е причината за ова?

„Причината е главно и секогаш – политичка. Не заборавајте дека во текот на преговарачкиот процес Србија беше единствената земја која го имаше поглавјето 35, кое паралелно со владеењето на правото е оценка за напредокот. Немаме елемент на сомнеж дека ЕК може да оцени дека Србија не е конструктивна во дијалогот, но, во меѓувреме, имаше војна во Украина и голем број различни мерки, ќе ве потсетам на 11 пакети санкции или рестриктивни мерки со кои Србија не може да се придржува“, рече таа.

Таа додаде дека минатата година таа оценка и донела на Србија назадување во едно од преговарачките поглавја.
„Од тогаш, многу е направено во однос на хуманитарната помош за Украина – ние сме единствената земја во Европа која обезбеди помош за реконструкција на електроенергетскиот систем. Работиме со коалиција на земји за обнова на болниците во делови од Украина и 80.000 украински бегалци имаат целосна заштита на територијата на Србија Најново е можеби најважното што Србија веќе не е земја од чија територија е можно да се избегнат санкциите што ЕУ ги воведе кон Руската Федерација.Отворете нова кластер“, рече Мишчевиќ.