• 13.04.2024 18:33

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Економија

  • Home
  • ЕУ ја одложи забраната за продажба на возила на бензин и дизел до 2035 година

ЕУ ја одложи забраната за продажба на возила на бензин и дизел до 2035 година

Одложено е гласањето на земјите од Европската унија за законот со кој се става крај на продажбата на нови автомобили со внатрешно согорување, односно продажбата на автомобили на бензин и…

Хрватска го укинува роамингот со Македонија, Србија и Босна и Херцеговина

Годинава треба да стапи во сила договор за роаминг, благодарение на кој телекомуникациските услуги во странство би можеле да ги плаќаме по исти цени како кај нас, на поширок простор…

Курсна листа на НБ: Колку чини еврото денеска?

Според курсната листа на НБ средниот курс на еврото денеска изнесува 61.6053 денари, а на американскиот долар 57.9215 денари. Средниот курс на британската фунта изнесува 70.2856 денари, а на швајцарскиот…

Малите и микро бизниси против даночни реформи: Удрете по сивата економија, не удирајте по тие што плаќаат давачки

Малите и микро бизниси на мета на владата. За околу 50.000 фирми, меѓу кои фризерници, бутици, семкарници, занаетчии, итн., од 2023 година ќе нема повеќе можност за ослободување од плаќање…

Шест причини зошто швајцарскиот франк останува стабилен

Инфлацијата во еврозоната е зголемена за рекордни 10,9 отсто, а во Швајцарија само три отсто. Што направи Швајцарија поинаку од земјите од еврозоната и што можат другите земји да научат…

Курсна листа на НБ: Колку чини еврото денеска?

Според курсната листа на НБ средниот курс на еврото денеска изнесува 61.6910 денари, а на американскиот долар 58.4250 денари. Средниот курс на британската фунта изнесува 71.7755 денари, а на швајцарскиот…

Стапката на невработеност во третиот квартал изнесува 14,3 отсто

Според податоците на Државниот завод за статистика, во третото тримесечје од 2022 година, активното население во Република Македонија изнесува 808 328 лица, од кои вработени се 693 062, а 115…

Курсна листа на НБ: Колку чини еврото денеска?

Според курсната листа на НБ средниот курс на еврото денеска изнесува 61.6748 денари, а на американскиот долар 58.5761 денари. Средниот курс на британската фунта изнесува 71.3746 денари, а на швајцарскиот…

2022 година ќе има речиси двојно послаб раст, а 2023 ќе биде уште полоша

Ограничена од високите каматни стапки, острата инфлација и руската војна против Украина, се очекува светската економија да постигне само скромен раст оваа година, а уште помалку во текот на 2023…

Македонија со највисока инфлација во последните 25 години

Тоа што македонските граѓани во изминатите месеци го гледаа во маркетите преку постојаното покачување на цените на основните животни намирници доби и официјална потврда со висината на инфлацијата, која е…